Kaj vpliva na kvaliteto razvijanja fotografij?

Seveda pa število točk ni edino kar vpliva na končni izdelek. Zelo pomembne so tudi barve, svetlost, kontrast…

Pa začnimo lepo po vrsti. Fotoaparat zajame svetlobo različnih valovnih dolžin in jo s pomočjo filtrov na tipalu spremeni v različne barve (podobna stvar se dogaja tudi na optičnem čitalniku). Te barve se nato zapišejo kot digitalne številčne vrednosti, in to za vsako točko posebej. Ravno tako kot barva, se zapiše tudi svetlost točke. Ko zadevo prenesemo v računalnik v obliki podatkov, se vse točke z določenimi vrednostmi sestavijo v sliko. Ta se nato dejansko pretvori v sliko na zaslonu. Do takrat pravimo, da je fotografija v latentnem stanju, saj dejansko očem ni vidna. Ko s pomočjo zaslona pretvorimo številke v svetlobo, dobimo vidno sliko, vidno svetlobo.

Ker pa se zasloni razlikujejo med seboj, se na različnih monitorjih ustvari različna slika. Lahko je bolj svetla, ali bolj temna, bolj modra, bolj rdeča,… Ta slika navadno odstopa tudi v primerjavi z sliko v naravi. Tako se večkrat zgodi, da se slika na zaslonu, izdelana fotografija in slika v naravi razlikujejo kot dan in noč. Da bi se te razlike zmanjšale na minimum, se izvajajo barvne kalibracije naprav. Kalibracija se izvede na zaslonu, kot tudi na izhodnih napravah, kot so tiskalniki ali razvijalna naprava v fotolaboratoriju. Če želite imeti na zaslonu vašega računalnika verodostojno sliko, morate izvesti kalibracijo zaslona. Če želite imeti verodostojen izpis, primerljiv s sliko na ekranu, morate kalibrirati monitor in izhodno enoto.

Ker so navadno tiskalniki že kalibrirani na določene vrednosti, in ker sami ne morete vplivati na kalibracijo naprav v fotolaboratorijih, vam ostane navadno le možnost kalibracije monitorja. Za kalibracijo le tega obstaja več različnih načinov, v glavnem s pomočjo raznih naprav. Take naprave pa so za domače potrebe predrage. Kaj torej storiti? Predlagam, da naredite test. Z vašim digitalcem naredite fotografijo in jo nato pošljite na tiskalnik ali v fotolaboratorij in naredite ali zahtevajte izpis popolnoma brez korekcije. Ko imate omenjeno fotografijo na papirju, odprite omenjeno sliko v vašem programu za obdelavo slik. Sedaj približajte sliko na papirju zaslonu in z nastavitvami monitorja poskušajte dobiti čim bolj podobne barve ter svetilnost. Bolj natančno kot boste nastavili barve, toliko manj bo presenečenj, ko bo prišla naslednja fotografija iz tiskalnika ali laboratorija, seveda pod pogojem, da boste naredili sliko z istim digitalcem in z istimi nastavitvami barvnega prostora, ter s predpostavko, da v fotolaboratoriju opravljajo svoje delo korektno in profesionalno. Seveda je ta metoda netočna, vendar pa je zadovoljiva za amaterske potrebe.

Test lahko naredite tudi s testno fotografijo, ki se nahaja na naši internetni strani, vendar boste v tem primeru med seboj uskladili le monitor in tiskalnik, ne pa tudi fotoaparata. Bistveno pri barvni kalibraciji je to, da so barve na končnem izdelku- fotografiji všečne in rezultati predvidljivi. Če imate na digitalcu fiksiran barvni prostor, če imate v vašem programu vedno enak barvni prostor, in če je slika na ekranu napačna, slike iz fotolaboratorija pa so vseeno popolnoma Ok, se ne ukvarjajte s kalibracijo, razen seveda, če Vas napačna slika na ekranu moti. Pazite le, da ne spreminjate nastavitev, in zadeva bo šla vseeno kot po maslu. Če iz vašega digitalca razvijete fotografije direktno v laboratoriju, in so vam všeč, potem kalibracije ne rabite.

Na kvaliteto izpisa seveda vpliva tudi naprava, na kateri je izpis narejen. Predvsem je pomembno redno vzdrževanje, servisiranje in kalibracija naprave, kvalitetni potrošni materiali, ter seveda usposobljeni laboranti. Tudi same naprave se med seboj razlikujejo po načinu delovanja, ločljivosti razvijanja, hitrosti, kar močno vpliva na kvaliteto in predvsem na možnost predvidevanja rezultatov.

Pri FotoPlus uporabljamo, za izdelavo fotografij, najnovejšo tehnologijo in potrošni material podjetja FUJIFILM, ki nam s pomočjo strokovno usposobljenih laborantov, zagotavlja visoko in konstantno kvaliteto naših storitev. FUJIFILM je že precej časa vodilni proizvajalec laboratorijev in potrošnega materiala za izdelavo fotografij.

0 877
admin