Fotoplus Online


Naroči!

Zgodovina voščilnic

 

 

 

Pošiljanje voščilnic svojim prijateljem, družini in ljubljenim je tradicija, ki traja že veliko časa. Pošiljamo jih za božič, valentinovo, ob rojstvu otroka, za rojstni dan …

Pošiljanje dobrih želja je bilo zelo popularno že v času antične Kitajske ter Egipta. Na Kitajskem so že pred več kot 2000 leti pošiljali voščilnice v času novega leta, v Egiptu pa so dobre želje zapisovali na papirusove zavitke. Namen teh voščil je bil odgnati zlobne duhove.

V Evropi so v Nemčiji v začetku 14. stoletja zapisovali voščila na les ter kasneje gor namazali črnilo in odtisnili na papir. Kasneje na prehodu v novo stoletje pa so predvsem v času valentinovega začeli zapisovati voščila na papir. Danes lahko eno takšnih voščilnic tudi najdemo v Britanskem muzeju v Londonu.

 

Sprva je bilo pošiljanje voščilnic precej drago opravilo, ki si ga je lahko privoščil le malokdo. Voščilnice so bile izdelane ročno, material za njih je bil precej drag ter bile so dostavljene oz. vročene osebno. V 40. letih 18 stoletja so uvedli poštne znamke. V 60. letih 18. stoletja je prišlo do napredka v tiskanju, saj je postalo veliko cenejše. Sledil je pravi razcvet v pošiljanju voščilnic, kar nam kaže tudi podatek, da so na prelomu med 18 in 19. stoletjem v času božiča samo v Veliki Britaniji poslali 11,5 milijona voščilnic. Božične kartice je leta 1843 prvi izdelal in objavil  John Calcott Horsley, in sicer po naročilu Sira Henryja Cola, saj je le-ta svojim znancem in sorodnikom hotel zaželeti lep božič.

gfhgfh

(Vir: http://www.greetingcard.org/AbouttheIndustry/)

 

 

Prve voščilnice izdelane za valentinovo so bile narejene leta 1849.  Izdelala jih je Esther Howland, ki jo danes obravnavamo kot prvega založnika, ki je redno začel izdajati valentinove voščilnice.

 

 

 Kot očeta voščilnic dandanes smatramo nemškega imigranta, ki se je preselil v Ameriko, Louisa Pranga, ki je leta 1856 blizu Bostona odprl majhno litografsko delavnico. Skozi leta je izpopolnil proces litografskega  barvanja, kar je pomenilo, da so bile njegove slike oz. voščilnice veliko lepše in kakovostnejše kot pa so jih izdelovali drugi obrtniki. Njegova obrt je cvetela vse do 90. let  18. stoletja. V začetku 90 letih so trg namreč preplavile veliko cenejše voščilnice, kar je pomenilo zaton v izdelavi voščilnic in posledično zaprtje njegovega podjetja.

 

gfgfh

(Vir: http://www.greetingcard.org/)

 

Masivni razvoj papirnih voščilnic se je začel v 60. letih 18 stoletja, ko so različna podjetja npr. Marcus Ward & Co. in Goodall and Charles Bennett, začela tiskati voščilnice in jih prodajati.

V času 1. svetovne vojne so na tržišče prihajali vedno novi založniki, ki so izdajali različne vrste voščilnic in tako omogočali razvoj konkurence in znižanje cene različnih voščilnic.

V času 2. svetovne vojne so se voščilnice uporabljale predvsem za vojne obveznice in za pošiljanje želja vojakom, ki so služili v tujini. V tem času so poštne službe v Ameriki in Evropi začele prevzemati pošiljanje voščilnic.

Globalizacija in strma rast uporabe računalnika in interneta je v 90. letih 20. stoletja povzročila razvoj elektronskih voščilnic oz. E-kartic. To je povzročilo razvoj popolnoma novih načinov proizvajanja oz izdelovanja voščilnic, kar je prisililo že obstoječe izdelovale, da so se razširili ter nastanek novih podjetij, ki so se začele ukvarjati z elektronskimi voščilnicami.

 

Razvijanje voščilnic


voscilnica_Pokoncna13
voscilnica_Lezeca15

voscilnica_Lezeca8voscilnica_Pokoncna7