Zakaj prenos na papir?

Pri fotografijah v digitalni obliki, je prva misel navadno naslednja: „Zakaj pa bi moral narediti fotografije na papir? To je že zastarelo!“. Seveda je to napačno mišljenje. Fotografije lahko shranite na računalniku, na CD-ju, na DVD-ju ali celo kar na spominski kartici. Vendar Vam shranjevanje samo na te medije močno odsvetujemo. Priporočamo, da posnetke spravite na papir. Zakaj? 100 ali 50 let stare fotografije so danes še vedno lepo ohranjene in popolnoma uporabne. Fotografijo enostavno primete v roko in si jo ogledate, brez uporabe kompliciranih naprav, ki bi to sliko prikazovale. Zamislite si, kakšno napravo potrebujete že danes, da si ogledate posnetke na CD-ju, ali na spominski kartici. Pa se vprašajte: bodo čez 20 let, taki stroji sploh še obstajali. Pa če bodo, ali bodo mediji, na katerih so posnetki še uporabni? Vsi moderni nosilci morajo svojo obstojnost še dokazati, medtem ko jo je papir že zdavnaj.

Tudi sama priročnost pregledovanja izdelanih fotografij je neprimerno večja. Ne potrebujete drugega, kot lastne oči.

Poleg tega morate upoštevati možnost poškodb in okvar, ki jih lahko utrpijo nosilci posnetkov, kot posledica nerodnega ravnanja z njimi. Zamislite si, kaj bi se zgodilo, če bi Vam, med npr. jemanjem medija iz čitalca, CD padel na tla, vi bi nerodno premaknili nogo in CD potisnili naprej po podu. Površina CD-ja bi se poškodovala, in verjetnost, da bi katera od 500 shranjenih fotografij preživela, bi bila zelo majhna. In če bi medij bil DVD, in bi s tako potezo izgubili še neprimerno več posnetkov? Če bi vam iz rok padla fotografija na papirju, ki bi jo jemali npr. iz optičnega čitalca, se verjetno ne bi zgodilo nič, morda bi se slika malo podrsala, vendar bi bila le ta verjetno še vedno uporabna, oz. bi v najslabšem primeru uničili le eno samcato fotografijo. Poleg tega so vsi moderni mediji veliko bolj občutljivi na zunanje vplive kot papir. Zato Vam priporočamo, da posnetke, poleg hranjenja na digitalnih medijih, spravite tudi na papir.

Kako prenesemo posnetke na papir

Posnetke na papir prenesemo s pomočjo tiskalnika na domači mizi ali s pomočjo razvijalnih naprav v fotolaboratoriju. Glede na cene, ki danes veljajo za potrošni material barvnih tiskalnikov, Vam svetujemo, da si fotografije izdelate v fotolaboratoriju, saj je cena zaenkrat še vedno veliko ugodnejša. Da pri tem niti ne omenjamo cene samega tiskalnika in potrebnega znanja, ki ga potrebujemo za izdelavo kvalitetno iztiskane fotografije. Seveda je odločitev na vaši strani.
Tudi ko razvijamo v fotolaboratorijih je pomembno, da poznamo nekaj podrobnosti

V digitalni fotografiji obstaja več formatov fotografij. Formati so odvisni od oblike tipala, ki zapisuje sliko v samem digitalnem fotoaparatu, odvisni so tudi od načina in količine obrezovanja posnetka. Sama tipala v digitalcih, so danes v dveh formatih, in sicer v formatu z razmerjem 4:3 in v formatu z razmerjem 3:2. Kaj pa je sploh razmerje formata? To sta številki, ki nam povesta, kakšno je razmerje med višino in širino posnetka. Tip tipala, ki ga imamo v svojem digitalcu vpliva na izbiro formata fotografije, ki ga izberemo pri razvijanju.

Če želimo imeti na fotografiji popolnoma celoten posnetek, brez porezave ali belih robov, moramo izbrati format z istim razmerjem, kot ga ima format našega tipala. Kar pomeni, da moramo npr. pri digitalcu, ki ima tipalo v razmerju 4:3, pri razvijanju fotografije izbrati tudi papir v takšnem razmerju, npr. 10X14 cm. Ampak, saj 10×14 ni v razmerju 4:3, boste rekli. Dejstvo je, da se različni formati samo imenujejo npr. 10X14, fotografija pa ima fizične mere v resnici npr. 10,2×13,6 cm.

Na naši spletni strani imate, poleg formatov fotografij, podane tudi dejanske velikosti izdelanih fotografij. Prav tako je navedeno tudi razmerje v katerem je format. Tako si ob morebitnem dvomu, sami izračunate, kaj bo na papirju, kje boste imeli bele črte in kje bo manjkal del fotografije, če boste izbrali neustrezen papir. Včasih namreč namensko naredimo fotografijo v drugačnih dimenzijah, in takrat je pomembno, da izberemo ustrezno dimenzijo papirja, na katerem bo posnetek v celoti na papirju, odvečen papir pa lahko kasneje odrežemo. Če pa tega ne delate namensko in želite fotografije brez presenečenj, izberite tak format, ki bo ustrezal vašemu fotoaparatu, oziroma vašemu posnetku.

Poleg formatov v razmerju 4:3 ali 3:2, poznamo še nekaj drugačnih formatov fotografij. To so formati, ki se uporabljajo npr. za izdelavo panoramskih slik (tu navadno zlepimo skupaj več slik (10×30 in 15×45) ali pa npr. portretov (ker so portreti navadno pokončni, je včasih potrebno daljšo stranico skrajšati, saj v nasprotnem primeru zgleda fotografija preveč razpotegnjena(30×38)). Te formate Vam ponujamo tudi v FotoPlus laboratoriju.

Kakšno tipalo je v mojem digitalcu

Vsak digitalec, ima v opisu tehničnih podatkov, zapisano tudi razmerje v katerem naredi posnetke. Nekateri podpirajo celo več formatov, in zato si dobro preberite navodila, saj boste le tako lahko izdelali zadovoljive posnetke.

Ne vem s katerim fotoaparatom je bila narejena fotografija

Vsaka digitalna fotografija je sestavljena iz točk. Te točke so razporejeno v stolpce in vrstice, in skupaj tvorijo sliko. Če vemo koliko je točk v 1 vrstici in koliko je točk v 1 stolpcu, vemo v kakšnem razmerju so. Koliko točk ima fotografija, razberemo s pomočjo programa za obdelavo slik.

0 43866
admin

Leave a Reply